Denumita adeseori si “ochi rosii”, conjunctivita este o afectiune frecventa a ochiului, in special la copii, care afecteaza unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivita sunt inalt contagioase si se pot raspandi cu usurinta in scoli si acasa. Desi conjunctivita este in general o infectie oculara minora, uneori se poate transforma intr-o problema severa.
Conjunctivita poate fi provocata de o infectie virala sau bacteriana, insa se poate dezvolta si ca urmare a unei reactii alergice la iritantii din aer (polen sau fum), la clorul din piscine, ingredientele din cosmetic sau a altor produse care intra in contact cu ochiul (de exemplu, lentilele de contact).
Conjunctivita la copii: Cauze frecvente si simptome
Conjunctivita poate fi infectioasa, alergica sau iritanta. Conjunctivita infectioasa este determinata de un virus sau de o bacterie, in urma contactului direct cu secretii oculare sau nazale ale unei persoane infectate, cu degete sau obiecte infectate sau cu un prosop contaminat.
In ceea ce priveste conjunctivita alergica, aceasta este cauzata de expunerea la un alergen. Spre deosebire de conjunctivita infectioasa, cea alergica nu este contagioasa. Este adesea insotita de stranut si congestie nazala.
Ultima forma de conjunctivita, si anume cea iritanta, apare in urma sindromului de ochi uscat sau a expunerii la clor, fum si alte substante iritante.
Conjunctivita la copii se manifesta prin: inrosirea unuia sau a ambilor ochi, inrosirea pleoapei, inflamarea pleoapei, lacrimarea involuntara, secretie alba, galbena sau verzuie, mancarimi in zona ochilor, senzatie de nisip in ochi si fotosensibilitate (sensibilitate la lumina). Aceste simptome pot sa dureze doua-trei zile sau chiar pana la trei saptamani.
Diagnosticul conjunctivitei
Diagnosticul de conjunctivita se va face de catre medicul oftalmolog in cadrul consultului de specialitate, pe baza examinarii clinice si simptomatologiei. Pot fi necesare teste suplimentare (cum ar fi un examen al secretiei lacrimale) pentru a depista tipul de bacterie care a determinat infectia.
In urma diagnosticarii corecte, se va stabili tratamentul potrivit pentru fiecare forma de conjunctivita. Este esential sa fie stabilit corect tipul conjunctivitei, pentru ca tratamentul este diferit. Mai mult, aplicarea unui tratament gresit, nu doar ca nu duce la vindecare dar poate complica o boala.
Igiena si preventia conjunctivitei
Conjunctivitele virale si bacteriene sunt cele mai contagioase. Pot fi prevenite printr-o igiena buna a mainilor si prin evitarea atingerii ochilor, mai ales in anotimpul cald, cu mainile nespalate. Deasemenea, in cursul tratamentului trebuie pastrata o igiena stricta. Ochiul afectat nu trebuie atins. Adminstrarea picaturilor trebuie facuta cu mare atentie, fara a atinge ochiul cu varful flaconului. In caz de atingere, acesta se contamineaza si trebuie inlocuit. Se vor schimba si igieniza frecvent toate obiectele care pot veni in contact cu ochiul – prosoape, pijamale, fete de perna, etc.
O categorie la risc sunt purtatorii de lentile de contact. Contaminarea se face frecvent prin manipularea lentilelor cu maini murdare. La primele semne de infectare, lentilele trebuie scoase si aruncate impreuna cu caseta in care se pastreaza si solutile aferente.
Conjunctivita este o afectiune care poate fi contagioasa, iar unele simptome sunt neplacute. Cu toate acestea, nu poate fi considerata o boala grava, ea putand fi tratata de medicul oftalmolog. Exista insa cazuri in care poate aparea o complicatie care se numeste conjunctivita alergica severa. Aceasta afectiune poate duce la dezvoltarea unor cicatrici in jurul ochilor, sau chiar la extinderea infectiei in alte zone ale corpului. Daca exista suspiciunea de conjunctivita la dumneavoastra sau la unul din membrii familiei, mergeti de urgenta la o clinica oftalmologica Bucuresti!