Dilatarea pupilei are un rol important in examenul oftalmologic. Probabil ca multi dintre dumneavoastra au mers la un control de rutina, sau unul in care urma sa se stabileasca daca este nevoie, sau nu, de ochelari, si au avut surprinderea ca medicul oftalmolog sa le administreze picaturi pentru dilatarea pupilei.
In ciuda faptului ca nu este o procedura dureroasa, efectele adverse cu care pacientul se confrunta imediat dupa examen pot fi neplacute.
De ce este necesara administrarea picaturilor pentru dilatarea pupilei?
Ei bine, pentru a intelege motivul administrarii acestor picaturi, trebuie sa aflam mai intai cum functioneaza ochiul. Dar si ce rol au picaturile, ce informatii noi furnizeaza ele si cum sunt utilizate in optica medicala pentru beneficiul pacientului.
Ochiul poate fi asemanat cu un aparat de fotografiat. Pupila este diafragma, iar prin marirea, respectiv micsorarea deschiderii sale lasa sa patrunda mai multa sau mai putina lumina in interior. Cristalinul, lentila “activa” a ochiului, este asemenea obiectivului, care prin modificarea puterii dioptrice focalizeaza imaginea pe retina, asigurandu-i claritatea.
Acest lucru este posibil prin contractia unor muschi mici din interiorul ochiului – muschii ciliari. Actiunea lor duce la bombarea sau aplatizarea curburii cristalinului, iar procesul se numeste “acomodatie”.
Deoarece copiii au o amplitudine a acomodatiei foarte mare, este posibil ca acuitatea lor vizuala sa fie buna, in ciuda unor erori de refractie semnificative.
Atunci cand dioptriile sunt masurate fara picaturi, muschii ciliari sunt activi. Astfel, aparatul va inregistra fie o valoare mai mica a hipermetropiei, fie o falsa miopie in cazul emetropilor sau, la pacientii miopi, o dioptrie mai mare decat cea reala.
Diferentele dintre dioptria reala si cea masurata de dioptron sunt cu atat mai mari cu cat ochiul este mai obosit. Oboseala este amplificata si de munca cu orele in fata laptopului, a timpului indelungat petrecut pe tableta sau telefon, dar si cititul in conditii de iluminare insuficienta.
Pe scurt, scopul utilizarii picaturilor este acela de a determina adevaratele dioptrii, inlaturandu-se, pentru o scurta perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului. Desi prezinta mici inconveninete, precum: usoara senzatie de usturime, disconfort la lumina, vedere incetosata timp de cateva ore, utilizarea picaturilor ajuta la masurarea corecta a dioptriilor.
De retinut este faptul ca toate aceste efecte sunt tranzitorii si se remit in cateva ore, o data cu eliminarea substantei din organism si normalizarea dimensiunii pupilelor.
Administrarea de picaturi la copii
Administrarea picaturilor poate fi neplacuta pentru unii copii. E important sa il asigurati ca intelegeti supararea sau protestul sau, dar ca avand colaborarea lui procedura va fi rapida si usoara.
Pentru cei mai multi copii, pozitia sezanda in bratele unui parinte, avand capul pe umarul acestuia, e cea mai eficienta. Parintele il va incuraja sa lase pleoapele inchise dar fara sa le stranga puternic. Astfel pleoapele vor putea fi deschise cu usurinta de catre medic.
De regula, picaturile se administreaza de doua ori, la interval de 10 minute. Durata de asteptare pentru efectul maxim al picaturilor poate fi intre 40-60 minute. Irisul inchis la culoare reactioneaza mai lent, iar medicul poate indica administrarea suplimentara de picaturi sau prelungirea intervalului de asteptare. Rezervati-va timp suficient pentru consultatie!
Vederea copilului va incepe sa se incetoseze de la 10-15 minute de la aplicarea picaturilor. Supravegheati copilul in sala de asteptare sau la locul de joaca pentru a evita incidentele neplacute.
Pe perioada verii este important sa aveti la indemana ochelari de soare pentru a-l proteja de lumina puternica atunci cand parasiti cabinetul si sa evitati plimbarile in parc in primele 3-4 ore dupa dilatare.
Dilatarea pupilei poate persista pana a doua zi, in special la copiii cu iris deschis la culoare, dar fara a le fi afectata vederea. Pentru orice ingrijorari cu privire la examinarea cu dilatare adresati-va medicului oftalmolog
Concluzie
Dilatarea poate fi neplacuta sau inconfortabila timp de cateva ore, dar este o parte esentiala a controalelor medicale. Extensia va poate ajuta medicul sa diagnosticheze nu numai bolile oculare, ci si alte afectiuni de sanatate. Obtinerea unui test de vedere dilatata la fiecare unul sau doi ani va va ajuta pe dumneavoastra si ochii sa ramaneti cat mai sanatosi posibil.
Articol preluat de pe articlebuz.com.